Predsednik Crne Gore Filip Vujanovic i premijer Milo Đukanovic uputili su juče najvišim predstavnicima državne zajednice i Srbije predlog Sporazuma o transformaciji državne zajednice SCG u Zajednicu nezavisnih i medunarodno priznatih država Srbije i Crne Gore. Predlog tog sporazuma upucen je predsednku državne zajednice Svetozaru Marovicu, predsedniku i premijeru Srbije Borisu Tadicu i Vojislavu Koštunici, potpredsedniku Vlade Srbije Miroljubu Labusu i ministru inostranih poslova Vuku Draškovicu. U tom dokumentu je istaknuto da eventualni sporazum potpisuju ucesnici u razgovorima, odnosno Marovic,Tadic, Koštunica, Vujanovic i Đukanovic, nakon cega ga usvajaju Skupštine SCG i država clanica, cime ta zajednica prestaje da postoji, a Crna Gora i Srbija se medusobno priznaju kao nezavisne države.

Potom države Srbija i Crna Gora zakljucuju medudržavni ugovor o zajednici nezavisnih država, a status nezavisne države se proverava na referendumu.

Predsednik Srbije Boris Tadic, koji od nedelje boravi u cetvorodnevnoj zvanicnoj poseti Kini, sastace se sa kineskim predsednikom Hu Đintaom.

Predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marovic izjavio je danas da konacnu rec o predlogu crnogorskih zvanicnika upucenom Srbiji da formiraju savez nezavisnih država treba da daju gradani na referendumu. “To je samo jedan od mogucih nacina rešavanja naših odnosa”, izjavio je Marovic podgorickim “Vijestima”.

Italijanski ministar inostranih poslova i potpredsednik vlade Đanfranko Fini doputovace u Beograd, na pocetku turneje po zapadnom Balkanu tokom koje ce posetiti još Prištinu, Skoplje i Sarajevo.

Austrijski kancelar Volfgang Šisel izjavio je da je važno da “Beograd u bilo kojoj formi ude u Evropsku uniju”, jer evropski i americki saveznici na Balkanu imaju još jedan “neobavljen posao” vezan za buducnost Srbije i Crne Gore, a posebno Kosova.

Americki predsednik Džordž Buš razgovarace sa nemackim kancelarom Gerhardom Šrederom u Majncu o jacanju transatlantskih odnosa, situaciji u Iraku, nuklearnom programu Irana i stanju na Bliskom Istoku, kao i o buducem statusu Kosova.

Predsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic ocenio je neustavnim predlog crnogorskih zvanicnika da se vlasti Srbije i Crne Gore dogovore o stvaranju saveza nezavisnih država, pa da se o tome organizuje referendum. Bulatovic je rekao da je takav nacin besmislen i porucio da SNP nece ucestvovati u bespredmetnim pricama u nezakonitom stvaranju saveza nezavisnih država Srbije i Crne Gore.

Crne Gore.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…