Ministarstvo zdravlja je u Radnu grupu za revidiranje standarda za bolesničke postelje i kadrove u zdravstvenim ustanovama Srbije imenovalo generalnog direktora ZC Valjevo Iliju Tripkovića i upravnicu Doma zdravlja Valjevo Danku Živanović. Učešće u ovom projektu je veliko priznanje za naš Zdravstveni centar, jer je u pitanju jedan od najznačajnijih procesa u restruktuiranju zdravstva u Srbiji.
U Valjevskoj bolnici će 2. marta biti organizovana prezentacija projekta unutrasnjih radova na Grudnom odeljenju, na koji su pozvana sva preduzeća zainteresovana za učešće na ovom medjunarodnom tenderu. Tom prilikom će potencijalnim ponuđačima biti omogućeno razgledanje objekta i razgovor sa projektantima. Ovaj neuobičajeni poslovni potez za naše prilike organizuju Jedinica za upravljanje projektima Svetske banke pri Ministarstvu zdravlja i Zdravstveni centar.
Kao što je naša javnost upoznata, Ministarstvo zdravlja je 4. februara raspisalo međunarodni tender za građevinske, arhitektonske, elektro i mašinske radove na Grudnom odeljenju Bolnice u Valjevu. Radovi se finansiraju iz kredita koji je Republika Srbije dobila od Svetske banke u okviru projekta “” Razvoj zdravstva u Srbiji””. Rok za podnošenje ponuda je 31. mart u 12 sati. Ministarstvo je istovremeno raspisalo konkurs i za stručni nadzor nad izvođenjem radova na Grudnom odeljenju. Valjevska bolnica je prva od četiri-pilot bolnice koja ulazi u izgradnju sredstvima kredita Svetske banke, dok su za bolnice u Kraljevu, Zrenjaninu i Vranju raspisani konkursi za projekte.
Dom zdravlja je i zvanično uveo novi servis za pacijente – kućnu negu i lečenje. Ova usluga je od oktobra prošle godine bila u oglednoj fazi, kako bi se utvrdile realne potrebe sugrađana. Dve stotine pregleda, 1000 intramuskularnih i 80 intravenoznih injekcija, 80 infuzija i 100 previjanja, od 4. oktobra do 14.decembra, samo su neki od pokazatelja koji ukazuju na opravdanost uvođenja kućnog lečenja.
Pravo na kućnu negu i lečenje imaju pacijenti sa otpusnom listom ili preporukom svog lekara, uglavnom teži bolesnici, i ovu uslugu ne treba mešati sa Hitnom službom. Ona obuhvata lekarske preglede, davanje infuzija i injekcija, previjanje i obradu rana, kao i kontrolu nivoa šećera u krvi. Kućna nega funkcioniše u dve smene (prepodnevna od 7-14 i popodnevna od 14.30 – 20 sati) sa po jednim specijalistom opšte medicine i dve sestre. Sprovodi se samo na gradskom području i za sada nema komercijalnu varijantu.
U saradnji sa američkom organizacijom IRD, u okviru projekta “”Prevencija – put do zdravijeg potomstva”” počele su besplatne analize rizičnih grupa na virus SIDE, odnosno HIV. Analize prvih testova na novom aparatu VIDAS nabavljenom u okviru projekta, obavljene su za 56 štićenika Kazneno-popravnog zavoda u Valjevu. U prvoj fazi će biti testirana mlada populacija na HIV i druge seksualno prenosive agense, a zatim slede analize za žene u reproduktivnom dobu. mlada populacija na HIV i druge seksualno prenosive agense, a zatim slede analize za žene u reproduktivnom dobu.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…