1587. – Pogubljena je škotska kraljica Meri Stjuart, koja je prethodno 19 godina provela u zatvoru, pod optužbom za kovanje zavere protiv engleske kraljice Elizabet I. Zbog nepopularne rimokatoličke politike koju je pokušala da nametne protestantskoj Škotskoj, 1568. morala je da pobegne u Englesku. Na suđenju održanom prema nalogu Elizabet I je osuđena na smrt.

1676. – Umro je ruski car Aleksej Mihajlovič Romanov, otac Petra Velikog, koji je tokom vladavine od 1645. do smrti ugušio pobune kmetova i gradskog stanovništva i pobunu donskih kozaka pod Stepanom Razinom. Učvrstio je centralnu vlast, pripojio istočne delove Sibira i razvio trgovinu s Kinom, Persijom i evropskim zemljama.

1725. – Umro je ruski car Petar I Aleksejevič Romanov, poznat kao Petar Veliki, koji je posle dolaska na presto 1682. učinio rusku državu svetskom silom prvog reda. Proglašen je carem kao dete, a vlast je preuzeo 1689, uklonivši regenta, polusestru Sofiju. Zapadnu Evropu je proputovao 1697. i 1698. Sproveo je dalekosežne reforme, izvodeći Rusiju iz srednjevekovne zaostalosti. Na ušću Neve 1703. podigao je novu prestonicu Sankt Peterburg. Bio je sjajan vojskovodja i dvaput je ratovao protiv Otomanskog carstva, potukao je Švedsku i mirom u Ništadu 1721. osigurao izlaz Rusije na Baltičko more, a pobedom nad Persijom obezbedio je izlaz na zapadne i južne obale Kaspijskog mora.

1819. – Rođen je engleski pisac i kritičar Džon Raskin, koji je smatrao da umetnost zavisi od društvenog života i da samo zdrav narod može da stvara velika umetnička dela, jer je umetnost snaga i izraz celog naroda a ne povlastica bogatih.

1828. – Rođen je francuski pisac Žil Vern, autor naučno-fantastičnih romana s predviđanjima od kojih su mnoga ostvarena.

1834. – Rođen je ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, otac moderne hemije, koji se među najistaknutije naučnike svih vremena uvrstio otkrićem opšteg zakona o periodičnosti hemijskih svojstava, prema kojem su svojstva hemijskih elemenata periodično zavisna od njihove atomske težine.

1861. – Južne države SAD Alabama, Luizijana, Misisipi, Teksas, Florida i Džordžija, odvojile su se od Unije i osnovale Konfederaciju država Amerike.

1878. – Rođen je jevrejski pisac i filozof Martin Buber, koji je najviše bio zaokupljen književnim i filozofskim nasledjem hasidizma, verske sekte osiromašenih i obespravljenih Jevreja nastale u Poljskoj početkom 18. veka.

1904. – Japan je bez objave rata napao rusku flotu u Port Arturu [sadašnji Lušun u severoistočnoj Kini], čime je počeo rusko-japanski rat.

1921. – Umro je ruski revolucionar i geograf plemićkog porekla Petar Aleksejevič Kropotkin, teoretičar anarhizma i protivnik marksizma.

1924. – Gasna komora je prvi put upotrebljena za izvršenje smrtne kazne prilikom pogubljenja Gija Džona u američkoj državi Nevada.

1931. – Rođen je američki filmski glumac Džejms Bajron, poznat kao Džejms Din, simbol uznemirene i pobunjene mladosti posle Drugog svetskog rata, čiji je tragičan kraj u automobilskoj nesreći 1955. u 24. godini doprineo da preraste u svojevrstan mit. Filmovi: “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga”, “Div”.

1935. – Umro je nemački slikar i grafičar Maks Liberman, najznačajniji predstavnik nemačkog impresionizma.

1942. – U manastiru Ostrog skupština crnogorskih i bokeljskih patriota pozvala je u Drugom svetskom ratu sve rodoljube na jedinstvo u oružanoj borbi protiv fašističkih okupatora, bez obzira na ranije političke i partijske podele.

1943. – Sovjetska armija oslobodila je u Drugom svetskom ratu grad Kursk koji su Nemci okupirali 1941.

1975. – Sovjetski i američki kosmonauti počeli su zajedničke pripreme za letove “Sojuz-Apolo”.

1984. – U Sarajevu su otvorene 14. zimske Olimpijske igre – prve u Jugoslaviji, na kojima su učestvovali sportisti 49 država, najviše dotad u istoriji zimskih igara.

1993. – Posle sudara s vojnim avionom “Suhoj” blizu Teherana, srušio se iranski putnički avion “Tupoljev” i u nesreći su poginula sva 132 putnika i člana posade, pilot i kopilot vojnog aviona.

1997. – U glavnom gradu Albanije Tirani policija je pribegla sili nad hiljadama demonstranata protiv vlade koja je omogućila poslovanje privatnih štedionica prema “piramidalnoj šemi”, čiji je slom odneo životne ušteđevine desetina hiljada Albanaca.

2004. – Princ Čarls doputovao je u Iran, kao prvi član britanske kraljevske porodice koji je posetio tu zemlju od islamske revolucije 1979.
u Iran, kao prvi član britanske kraljevske porodice koji je posetio tu zemlju od islamske revolucije 1979.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…