1478. – Rođen je engleski humanista i državnik Tomas Mor, rodonačelnik utopijskog socijalizma, pisac socijalnih, istorijskih i teoloških spisa. U političko-filozofskom romanu “Utopija”, objavljenom na latinskom 1516, opisao je ekonomsku bedu Engleske, podvrgavši oštroj kritici privatnu svojinu, posebno veleposedničko zahvatanje zemlje seljaka i eksploataciju u kapitalističkim manufakturama. Tome nasuprot, naslikao je zamišljeno ostrvo “Utopiju”, idealnu komunističku državu sa savršenim društvenim i političkim sistemom.

1792. – Austrija i Pruska su sklopile savez protiv revolucionarne Francuske u strahu od širenja ideja revolucije.

1812. – Rođen je engleski pisac Čarls Džon Hafem Dikens, osnivač socijalnog romana, tipičan predstavnik realizma. U delima je izneo na videlo strahovitu nepravičnost u viktorijanskom engleskom društvu, čime je uzburkao javno mnjenje, a parlament nagnao da sprovede izvesne socijalne reforme. Dela: romani “Dejvid Koperfild”, “Oliver Tvist”, “Pikvikov klub”, “Mala Dorit”, “Nikolas Niklbi”, “Velika očekivanja”, “Stara prodavnica retkosti”, “Sumorna kuća”, “Martin Čazlvit”, pripovetke “Tri duha”, “Cvrčak na ognjištu”, “Bitka života”.

1870. – Rođen je austrijski psihijatar Alfred Adler, jedan od pionira psihoanalize, osnivač pravca tzv. individualne psihologije, kojom se odvojio od tvorca psihoanalize Sigmunda Frojda. Smatrao je da je težnja ka moći pokretačka snaga psihičkog života svakog pojedinca, što može da izazove preteranu težnju ka afirmaciji ili unutrašnji otpor osećanju manje vrednosti i time neurotična oboljenja. Dela: “Praksa i teorija individualne psihologije”, “Poznavanje čoveka”, “O nervoznom karakteru”.

1878. – Umro je papa italijanskog porekla Pije IX, čiji je pontifikat trajao 31 godinu i 236 dana, najduže u istoriji rimokatoličke crkve. Na Vatikanskom saboru 1870. proglasio je dogmu o papskoj nepogrešivosti.

1885. – Rođen je američki pisac Sinkler Luis, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930, koji je ismevao zablude i samoobmane američkog društva i pisao protiv rasne diskriminacije.

1894. – Umro je belgijski proizvodjač duvačkih instrumenata Adolf Saks [Adolphe Sax], koji je 1840. izumeo muzički instrument nazvan njemu u čast saksofon.

1899. – Rođen je srpski glumac Radomir-Raša Plaović, jedan od najznačajnijih karakternih glumaca srpskog pozorišta 20. veka, koji je između dva svetska rata uticao na razvitak pozorišta u pravcu modernijeg izraza.

1913. – Crnogorska vojska i srpski Primorski odred počeli su u Prvom balkanskom ratu napad na Skadar koji su držali Turci. Posle bezmalo tromesečnih borbi velike sile su odlučile da grad pripadne Albaniji, pa su srpske trupe obustavile operacije, ali su crnogorske, uprkos blokade obale koju je sprovela međunarodna flota, produžile opsadu i 23. aprila 1913. prinudile Turke na kapitulaciju.

1947. – Velika Britanija je izložila plan podele Palestine na jevrejski i arapski deo.

1962. – U eksploziji u zapadnonemačkom rudniku uglja kod Sarbrikena poginulo je 298 rudara.

1971. – Žene su u Švajcarskoj referendumom dobile pravo glasa.

1984. – Američki kosmonaut Brus Mekendls [Bruce McCandleš] je napustio svemirski brod “Čelendzer” i “prošetao” svemirom kao prvi čovek koji se kretao bez fizičke veze s letilicom, pokretan motorom na ledjima.

1990. – Plenum Centralnog komiteta Komunističke partije ŠSR odlučio je da iz ustava bude izbrisana odredba kojom joj je garantovana “rukovodeća i usmeravajuća” uloga u društvu, odrekavši se time političkog monopola posle više od 70 godina.

1996. – U “Boingu 757”, koji se srušio nekoliko minuta posle poletanja iz Dominikanske Republike ka Nemačkoj, poginulo je svih 189 putnika, mahom nemačkih turista i članova posade.

1999. – Umro je jordanski kralj Husein, koji je vladao Jordanom od 1952. Na prestolu te bliskoistočne zemlje nasledio ga je sin Abdulah.
j Husein, koji je vladao Jordanom od 1952. Na prestolu te bliskoistočne zemlje nasledio ga je sin Abdulah.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…