1556. – U jednoj od najvećih katastrofa u istoriji čovečanstva, zemljotres je opustošio kineske provincije Šansi, Šaanhsi i Henan – usmrtivši više od 850.000 ljudi i zbrisavši s lica zemlje nekoliko stotina naselja.

1709. – Škotski mornar Aleksander Selkrejg, poznat kao Aleksander Selkirk, izbavljen je s pustog pacifičkog ostrva na koje je 1704. prispeo posle brodoloma. Njegova priča inspirisala je Danijela Defoa da napiše roman “Robinson Kruso”.

1834. – Srpski knez Miloš Obrenović je objavio Drugi hatišerif turskog sultana Mahmuda II, kojim su – kako je knez naglasio u besedi pred postrojenom gardom u Kragujevcu – precizirani odnosi Srbije i Otomanskog carstva.

1882. – Rođen je irski pisac Džejms Džojs, jedan od najvećih u 20. veku, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana, primeni toka svesti i novatorskom odnosu prema jeziku, dao nov pravac modernoj književnosti.

1895. – Umro je srpski pisac Ljubomir Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, jedan od prvih srpskih književnika u 19. veku sa širokim evropskim obrazovanjem, čiji su putopisi znatno prevazišli literaturu tog vremena.

1898. – Rođen je srpski vajar Sreten Stojanović, rektor Umetničke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti

1901. – Rođen je američki violinista poreklom ruski Jevrejin Jaša Hajfec, jedan od najvećih virtuoza tog instrumenta.

1904. – Rođen je ruski pilot Valerij Pavlovič Čkalov, koji se proslavio mnogim poduhvatima, uključujući preletanje Severnog pola. Ostvario je 1937. prvi let preko najsevernije tačke Zemlje bez spuštanja, preletevši avionom
“An-25” za 64 časa i 25 minuta razdaljinu od 12.000 kilometara od Moskve do američkog grada Vankuver kod Portlanda, što je bio svetski rekord.

1907. – Umro je ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, otac moderne hemije, koji se među najistaknutije naučnike svih vremena uvrstio otkrićem opšteg zakona o periodičnosti hemijskih svojstava, prema kojem su svojstva hemijskih elemenata periodično zavisna od njihove atomske težine. Na osnovu tog zakona formulisao je Periodični sistem elemenata koji mu je omogućio da predvidi svojstva niza kasnije otkrivenih elemenata.

1908. – Umro je srpski pisac Milovan Glišić, jedan od začetnika realizma u srpskoj književnosti. Napisao je tridesetak pripovedaka, dve komedije i prevodio je s francuskog i ruskog, uključujući “Rat i mir” Lava Tolstoja. Opisivao je život srbijanskog sela pritisnutog birokratijom i zelenašima. Dela: pripovetke “Glava šećera, “Roga”, “Redak zver”, “Šilo za ognjilo”, “Prva brazda”, pozorišni komad “Dva cvancika”, komedija “Podvala”.

“Redak zver”, “Šilo za ognjilo”, “Prva brazda”, pozorišni komad “Dva cvancika”, komedija “Podvala”.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…