1648. – Potpisivanjem ugovora u Minsteru okočan je osmogodišnji rat Španije i Ujedinjenih Provincija Holandije, izazvan rimokatoličkim inkvizitorskim terorom Španaca.

1649. – Engleskom kralju Čarlsu I Stjuartu, čija je autoritarna vladavina izazvala građanski rat, odrubljena je glava na osnovu presude revolucionarnog suda da je kriv za izdaju, odnosno tajne pregovore sa Škotima.

1835. – Predsednik SAD Endrju Džekson preživeo je prvi atentat na šefa države u američkoj istoriji.

1882. – Rođen je američki državnik Frenklin Delano Ruzevelt, predsednik SAD od 1932. do 1945, četiri puta biran za šefa države, jedini u američkoj istoriji. Bio je pravnik i član Demokratske stranke.

1889. – Austrougarski prestolonaslednik nadvojvoda Franc Karl Jozef Rudolf Habsburški i njegova sedamnaestogodišnja ljubavnica baronesa Marija Večera izvršili su samoubistvo.

1927. – Rođen je švedski državnik Ulof Palme, šef vlade i Socijaldemokratske radničke partije Švedske od 1969. do 1976. i od 1982. do februara 1986, kada je ubijen u atentatu.

1933. – Predsednik Nemačke feldmaršal Paul fon Hindenburg naimenovao je Adolfa Hitlera za kancelara.

1937. – Rođen je ruski velemajstor Boris Vasiljevič Spaski, svetski šahovski prvak od 1969. do 1972, igrač izuzetne originalnosti i bujne maštovitosti, posebno u tretiranju otvaranja.

1937. – Rođena je engleska pozorišna i filmska glumica Vanesa Redgrejv, koja je najčešće tumačila uloge samostalnih modernih žena.

1943. – Britansko ratno vazduhoplovstvo otpočelo je u Drugom svetskom ratu prvo danonoćno bombardovanje Berlina.

1948. – Ubijen je indijski državnik Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma [velika duša], vođa pokreta za nezavisnost Indije, pola godine posle sticanja nezavisnosti zemlje, za koju se borio celog života.

1948. – Umro je američki pilot i konstruktor aviona Orvil Rajt, pionir avijacije, koji je 1903. s bratom Vilburom, u avionu njihove izrade, izveo prvi let u istoriji vazduhoplovstva. Let je trajao 59 sekundi i avion je preleteo 285 metara.

1957. – UN su pozvale vladu Južne Afrike da preispita politiku aparthejda.

1964. – U Sovjetsom savezu su prvi put u istoriji kosmonautike uz pomoć jedne rakete lansirani sateliti u različite orbite – “Elektron 1” i “Elektron 2”.

1967. – Papa Pavle VI susreo se s predsednikom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta S S S R Nikolajem Podgornim, prvim šefom sovjetske države koji je posetio Vatikan.

1968. – U Vijetnamskom ratu počela je jednomesečna ofanziva nazvana “Tet” [Nova godina], tokom koje su gerilci napali Sajgon i više od 100 drugih mesta u Južnom Vijetnamu.

1972. – Britanski vojnici su u Severnoj Irskoj ubili 13 ljudi, učesnika zabranjenog marša rimokatoličkih demonstranata za građanska prava u gradu Londonderi.

1972. – Pakistan je napustio Komonvelt u znak protesta zbog odluke Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda da priznaju Bangladeš [bivši Istočni Pakistan].

1995. – U eksploziji automobila-bombe koji su u Alžiru aktivirali islamski teroristi poginulo je najmanje 20 ljudi.

2000. – Kenijski “Erbas 310” na letu Lagos-Najrobi srušio se u more, što je preživelo samo 10 od 179 putnika i članova posade.

2002. – Na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata, predsednik SAD Džordž Buš okarakterisao je Irak, Iran i Severnu Koreju kao “osovinu zla”. vničkog doma i Senata, predsednik SAD Džordž Buš okarakterisao je Irak, Iran i Severnu Koreju kao “osovinu zla”. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…