>>>Dogodilo se na današnji dan – 29. JANUAR

>>> 1412. – Srpski despot Stefan Lazarević potpisao je zakon o rudarstvu – jedinstven po sadržini i opremi, čija je pravna i istorijska vrednost prelazila nacionalne granice – i deo statuta grada Novo Brdo, velikog rudarskog centra na Kosovu i Metohiji.

>>>1843. – Rođen je američki državnik Vilijam Mekinli, predsednik SAD od 1897. do 1901, koji je 1898. objavio rat Španiji da bi od nje preoteo Filipine, Portoriko, Guam i Kubu, započevši tako eru američkog imperijalizma. Ubijen je 1901. u atentatu.

>>>1860. – Rođen je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, čiji stil se odlikuje jednostavnošću, izvanrednim darom zapažanja i specifičnom atmosferom, bliskom impresionističkom postupku.

>>>1872. – Rođen je vođa nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji Goce Delčev, koga bugarska istoriografija smatra bugarskim nacionalnim junakom, a skopski izvori makedonskim.

>>>1916. – Nemci su u Prvom svetskom ratu prvi put bombardovali Pariz iz cepelina.

>>>1916. – Britanska armija je u Prvom svetskom ratu prvi put testirala tenkove u mestu Hetfild u Engleskoj.

>>>1934. – Rođen je srpski pisac Branko Miljković, liričar snažnog intelektualnog pogleda na svet, opsednut dramom postojanja i njenim filozofskim aspektom.

>>>1949. – Velika Britanija je priznala Izrael.

>>>1964. – Panama je uputila žalbu Organizaciji američkih država zbog agresije SAD, zahtevajući svoj suverenitet u zoni Panamskog kanala.

>>>1999. – Kontakt grupa je pozvala Srbe i Albance s Kosmeta da pristupe mirovnim pregovorima u francuskom zamku Rambuje u blizini Pariza.

>>>2003. – Skupština Crne Gore usvojila je – dva dana posle parlamenta Srbije – Ustavnu povelju kojom je federalna država Savezna Republika Jugoslavija preobražena u znatno labaviju državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

va Savezna Republika Jugoslavija preobražena u znatno labaviju državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…