5320 ≠ trebalo bi da plati Udruženje Anđeli čuvari PDV na oko 80 hiljada ≠ vrednosti humanitarne pomoći koja je pre nekoliko dana stigla u Valjevo. Najveći deo pomoći sačinjavaju pomagala i oprema za obolele od multiplek skleroze. Roba je za sada skladištena u magacinu koji Udruženje Anđeli čuvari koristi, ali je prostorija zapečaćena i robi nema pristupa. Iako je od ministarstva finansija zatraženo mišljenje nikakav odgovor do sada nije stigao. Gospodin Gerhard Petri koji je stigao u pratnji šlepera u kontaktu je sa Ambasadom Nemačke u Beogradu koja će sa svoje strane pokušati da pomogne razrešenju ove situacije.Za sada su stopirani šleperi sa pomoći koja je najavljena iz Pfafenkofena i iz Švedske, a ovo nije usamljeni slučaj u Srbiji.
Humanitarna pošiljka iz Danske u kojoj se nalazi polovna ali vredna medicinska oprema, procenjena na oko 80.000 evra, i neophodna kraljevačkom Hendikep-centru i gradskoj bolnici, već danima leži u carinskim magacinima i ne može da stigne do bolesnih i nemoćnih, jer se od 1. januara i uvođenja PDV.
Za ovu pošiljku koju je uputila srpska humanitarna organizacija „Kosovka devojka“ iz Kopenhagena, PDV u iznosu od oko 15.000 evra, dakle, mora da plati onaj na koga je pomoć i adresirana, u ovom slučaju Hendikep-centar koji okuplja paraplegičare i sve druge hendikepirane Kraljevčane!?
U suprotnom, od te pomoći neće biti ništa, može čak i da se baci, jer „roba“ nema kome ni da se vrati. Osim ako neko „odozgo“ ne oslobodi hendikepirane ove zakonske obaveze.
– Na stranu to što se na ovaj način oporezuje dobročinstvo, mi te pare možemo samo da sanjamo i zato smo se obratili Ministarstvu finansija i ministru Dinkiću. Ali, još čekamo odgovor- izjavio je Živorad Veljović, predsednik Udruženja paraplegičara Raškog okruga i osnivač Hendikep-centra u Kraljevu.
SLUČAJ sličan ovom u Hendikep-centru, dešava se i u kraljevačkom Crvenom krstu koji je „sabirni centar“ za pomoć Srbima na Kosmetu. Kako nam je rekla Mirjana Lišanin, sekretar OO CK u Kraljevu, Grci su nedavno za Gračanicu poslali pomoć vrednu oko 30.000 evra, ali ta pomoć još nije stigla do odredišta, jer takođe valja platiti PDV. Uzalud je, tim povodom, i vladika Artemije pisao premijeru Koštunici – odgovora još nema, pa grčka pomoć stoji i dalje u carinskim magacinima.
Nezvanično, saznajemo da na graničnom prelazu Gradina ovih dana čeka još nekoliko kamiona rasplet „PDV-stanja“.
Za razliku od dosadašnjeg poreskog oslobađanja za humanitarne organizacije, uvođenjem PDV-a humanitarna pomoć se može nabavljati sa zaračunatim PDV-om bez obzira da li lh dobijaju bez naknade ili ih uvoze ili kupuju. Zakon predviđa izvesnu refakciju ako se humanitarnu pomoć daje u inostranstvo.
ade ili ih uvoze ili kupuju. Zakon predviđa izvesnu refakciju ako se humanitarnu pomoć daje u inostranstvo.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…