>>>Dogodilo se na današnji dan – 25. JANUAR

>>>1236. – Umro je srpski arhiepiskop i državnik Sveti Sava, otac srpske državotvornosti, prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj, utemeljivač srpske diplomatije, prosvete, literature, zakonodavstva, zdravstva. Njegove mošti su iz bugarske prestonice Trnovo, gde je umro na povratku iz Jerusalima u Srbiju, prenete i sahranjene u manastiru Mileševa tek 6. maja 1237, jer je bugarski car Ivan Asen II jedva pristao na zahtev Savinog sinovca kralja Vladislava da ih prenese u otadžbinu.Najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, rođen kao Rastko Nemanjić, otišao je kao mladić oko 1192. u Svetu Goru i zamonašio se u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon, a posle očeve smrti 1200. vodio je državnu politiku s bratom, kraljem Stefanom Prvovenčanim. U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora I Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla I Haritopula 1219. izdejstvovao autokefalnost srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju, za čije je sedište odredio manastir Žiču. U pravoslavnoj crkvi Svetog Savu nazivaju i Ravnoapostolni [ravan apostolima] i Mirotvorac jer je 1208. u manastiru Studenica nad mrtvim očevim telom koje je preneo sa Svete Gore izmirio braću Vukana i Stefana i tako zaustavio građanski rat koji je pod pritiskom rimokatoličke crkve započeo Vukan, a diplomatskim misijama unosio je mir i među balkanske narode. Njegov kult veoma je snažan kod svih pravoslavnih naroda Balkana i u Rusiji.

>>>1627. – Rođen je irski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova i prvi utvrdio razliku između smeše i hemijskog jedinjenja.

>>>1869. – Osnovano je Srpsko poljoprivredno društvo radi širenja stručnih znanja među seljacima, koje je postojalo do 1946, kad ga je ukinula tadašnja vlast.

>>>1899. – Umro je srpski socijalista Vasa Pelagić, prvi pobornik ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu.

>>>1904. – Izašao je prvi broj “Politike” koja je postala najčitaniji srpski dnevni list. List je osnovao Vladislav Ribnikar, koji je bio i prvi urednik.

>>>1919. – Osnovano je Društvo naroda, preteča Ujedinjenih nacija.

>>>1924. – U francuskom gradu Šamoni počele su prve zimske Olimpijske igre.

>>>1955. – S S S R je formalno okončao ratno stanje s Nemačkom.

>>>1978. – Umro je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor potresne poeme “Stojanka majka Knežepoljka”. Posle Drugog svetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće “Prosveta”.

>>>1991. – TV Beograd prikazala je dokumentarni film o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku i monstruoznim planovima obračuna sa Srbima i pripadnicima JNA, ali to nije imalo nikakve posledice za organizatore krvavog razbijanja zemlje, jer je vojska od duboko podeljenog Predsedništva SFRJ iščekivala odluku o hapšenjima, koja nije donesena.

>>>1991. – Sobranje Makedonije usvojilo je deklaraciju o nezavisnosti.

>>>1996. – Parlamentarna Skupština Saveta Evrope odlučila je da u članstvo primi Rusiju.

>>>2004. – Umro je srpski pozorišni reditelj Ljubomir Draškić, dugogodišnji upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212. 4. – Umro je srpski pozorišni reditelj Ljubomir Draškić, dugogodišnji upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…