NAJAVA: U okviru projekta Prevencija bolesti zavisnosti odigrana je pozorišna predstava pod nazivom “ Kaj sad “ u izvođenju glumaca Beogradskog dramskog pozorišta, a u organizaciji opštinske organizacije Crvenog krsta i Doma kulture Valjevo.

Predstava prikazuje život mladog čoveka u porodici, zaokupljenoj problemima, i kao takvoj, slepoj da vidi šta se dešava sa njenim članovima. Droga veoma brzo postaje njegovo utočište, zapravo mesto gde može pobeći od stvarnosti i života u kome ne pronalazi sebe. Predstava “ Kaj sad “ je ozbiljno, ali i komično ukazala na posledice prouzrokovane nerazumevanjem, tačnije neshvatanjem kao i sakrivanjem,odnosno nepriznavanjem istine. Glavne uloge: Mihajlo Janketić, Mladen Andrejević, Nebojša Milovanović, Ana Franić, Dubravka Mijatović

NAJAVA: U PROSTORIJAMA GLJIVARSKOG DRUŠTVA OTVORENA JE BERZA POLOVNIH KNJIGA I DRUGIH STVARI KOJE VAM U KUĆI STVARAJU PRAŠINU, SMETAJU, NE KORISTE, A NEKOME MOŽDA TREBAJU, TE IH MOŽETE PRODATI, A UKOLIKO JE NE PRODATI U ROKU OD MESEC DANA MOŽETE JOJ SNIZITI CENU ILI JE POVUĆI IZ PRODAJE.

Gljivarsko društvo je ovu akciju organizovalo da ne bi stari predmeti, a posebno knjige otišle u zaborav. Tanja Marković je kometarišući razlog organizovanja berze polovnih i starih stvari istakla da postoje mnogi predmeti koji su zbog svoje starosti bačeni na tavan ili drugo slično mesto, koji se mogu iskoristiti ili prosto kao takvi trebaju nekom drugom….. Marković je uputila poziv svima koji poseduju razne antikvitete, rezbarije, da se jave i svoje stare stvari učine dostupne i drugima.

NAJAVA: PROTEKLE SEDMICE SMO VAM PREDSTAVILI KNJIGE KOJE SU U 2004. GODINI NAJVIŠE ZAINTERESOVALE ŽENSKI POL I TAKO U PROTEKLOJ GODINI BILE NAJČITANIJE. A SADA VAM PREDSTAVLJAM NOKE OD KNJIGA KOJE SE U NAŠOJ BIBLIOTECI “LJUBOMIR NENADOVIĆ” NAJVIŠE ČITAJU I KOJE SU OD STRANE ČITALAČKE PUBLIKE NAJVIŠE TRAŽENE:

To su od Svetislava Basare “Srce zemlje”, zatim “Mađioničar iz Lublina”, “Snovi o snovima” i “Crni anđeo” autora Isak Baševs Singer; “Blago cara Radovana”- Jovana Dučića, “Znakovi pored puta”- Ivo Andrić, Svetlana Velmar Janković “Vostanije” i “Prozraci”, Momo Kapor “Samac”, Vasa Pavković “Poslednji štićenik noći”; Elfride Jelinek “Bolest ili moderne žene”; Justejn Gorder “Kći direktora cirkusa” i “Sofijin svet”, Andrej Makin i “Žena koja je čekala”; DŽon Vanvil “Knjiga dokaza”; DŽulijan Barns “Pre no što me je srela”; Slobodan Selenić “Malajsko ludilo”; Miloš Latinović “Slučaj violiniste i drugi događaji”; Eva Ras “Kuća na prodaju”, Vladan Matijević “Pisac izdaleka”, Paulo Koeljo “Alhemičar” i “Sto godina samoće” Markesa Gabrijela Garsije.

NAJAVA: U izbor za Ninovu nagradu u 2005. godini ušli su Romani S

vetislava Basare “Srce zemlje” i Radovana Belog Markovića “Orkestar na pedale”, oba u izdanju “Narodne knige” iz Beograda, kao i roman Vladimira Tasića “Kiša i hartija”, u izdanju novosadskih “Svetova”, u užem su izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine, odlučio je žiri za dodelu tog prestižnog književnog priznanja. Ova tri romana odabrana su među 22 u širem izboru i odraz su slabijeg kvaliteta prošlogodišnje produkcije. Reč je o tri izuzetna pisca, Basara i Beli Marković su već nekoliko puta bili u užem izboru, a Vladimir Tasić pre tri godine prvim romanom “Oprostajni dar”. Dobitnik “NIN-ove“ nagrade biće proglašen 19.januara, a priznanje će biti uručeno 21. januara u Aero klubu u Beogradu. Žiri “NIN-ove” nagrade čine Petar Pjanović (predsednik), Aleksandar Jerkov, Tihomir Brajović iz Beograda, Ivan Negrisorac iz Novog Sada i Dušan Marinković iz Zagreba.
“NIN-ova” nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku u 2004. godini i ove godine iznosi 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Prošle godine jubilarnu, 50. “NIN-ovu nagradu” dobio je čačanski pisac Vladan Matijević, za roman “Pisac iz daleka”, u izdanju “Narodne knjige”.

U multifunkcionalnom rpostoru BUKVA, u petak 14. januara otvorena je izložba slika Miodraga I. Antonića.

Fimovi “Avijatičar” [Aviator ] i “Devojka od million dolara” [Million Dollar Baby ] osvojili su najveći broj nagrada na 62. dodeli Zlatnog Globusa [Golden Globe Awards ] koji dodeljuje Udruženje stranih novinara u Holivudu.

Film “Avijatičar”, reditelja Martina Skorsezea, dobio je nagradu za najbolji film u kategoriji drame, dok je Leonardo di Kaprio nagrađen za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame u istom filmu.

Poznati glumac i reditelj Klint Istvud nagrađen je za režiju filma “Million Dollar Baby “, dok je Hilari Svank koja igra glavnu ulogu u filmu dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u kategoriji drame. Zanimljivo je da je pored toga što je režirao ovaj film, Istvud u njemu igrao I glavnu ulogu i komponovao muziku.

Nagradu za najbolju komediju osvojio je film “Sideways ” reditelja Aleksandera Pejna, dok je za najbolji film na stranom jeziku proglašen španski film “Unutrašnje more” [Sea Inside ] reditelja Alehandra Amenabara. Film, baziran na istinitoj priči o Ramonu Sampedrou, paralizovanom čoveku koji se decenijama borio za pravo da bude eutanaziran, već je osvojio nagradu žirija na fimskom festivalu u Veneciji.

Za najbolju glumicu u kategoriji mjuzikla ili komedije proglašena je Anet Bening za ulogu u filmu “Biti Džulija” [Being Julija ], dok je Džejmi Foks proglašen za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Rej” [ Ray ], životnoj priči o poznatom pevaču Reju Ccarlsu koji je preminuo prošle godine.

Nagrade za najbolju sporednu ulogu u kategoriji drame osvojili su Klajv Oven i Natali Portman za uloge u filmu “Bliže” [ Closer ].

Kada su u pitanju televiziska ostvarenja, za najbolji TV film proglašen je “Zzivot i smrt Pitera Selersa” [The Life and Death of Peter Sellers ] u produkciji kablovskog kanala HBO, dok je za najbolju televizijsku seriju u kategoriji drame proglašeno ostvarenje televizijskog kanala FX “Nip Tak” [Nip/Tuck ].

Nagrada za najbolju muzičku numeru pripala je Miku Džegeru i Dejvidu Stjuartu za pesmu “Stare navike teško odumiru” [Old Habits Die Hard ] iz filma “Alfi” .

Novi hit televizijske mreže ABC “Očajne domaćice” [Desperate Housewives ] proglašen je za najbolju TV seriju u kategoriji komedije, dok je jedna od glavnih glumica u seriji, Teri Hačer, dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u katergoriji TV komedija.

Nagrada Cecil B. DeMille za životno delo ove godine dodeljena je glumcu Robinu Vilijamsu koji ju je posvetio nedavno preminulom glumcu i svom bliskom prijatelju Kristoferu Rivu.

Tokom direktnog prenosa koji je emitovala telezivijska mreža NBC, a koji je prenošen u 132. zemlje sveta, emitovana je poruka bivšeg američkog predsednika Bila Klintona koji se zahvalio Holivudu na dosadašnjim donacijama za žrtve smrtonosnog cunamija u južnoj Aziji I pozvao Amerikance da nastave sa pruženjem pomoći.

Aziji I pozvao Amerikance da nastave sa pruženjem pomoći.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…