1742. – Umro je engleski astronom i geofizičar Edmund Halej, direktor Griničke opservatorije i kraljevski astronom, koji je utvrdio da su komete uočene 1682, 1601. i 1551. zapravo isto telo koje se periodično pojavljuje. Predskazao je da će se ona pojaviti i 1758, 1835. i 1910. Njemu u čast to svemirsko telo nazvano je Halejeva kometa.

1826. – U Pešti je osnovana Matica srpska na inicijativu Jovana Hadžića i bogatih srpskih peštanskih i budimskih trgovaca Gavrila Božitovca, Jovana Demetrovića, Josifa Milovuka, Petra Rajića, Andrije Rozmirovića i Đordja Stankovića.

1840. – U kneževini Srbiji školskom slavom proglašen je Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva. Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je 1812. u Zemunu, odakle se brzo proširila u sve delove srpstva, a himna Svetom Savi prvi put je izvedena 1839. u Segedinu.

1842. – U Irigu je srpski pisac i iguman manastira Krušedol Dimitrije Krestić otvorio prvu srpsku čitaonicu s bibliotekom, koju je i osnovao.

1890. – Rodjen je srpski slikar Petar Dobrović, majstor intenzivnog kolorita i jasnog ekspresivnog crteža.

1892. – Rodjen je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”, jedan od najvećih svetskih helenista 20. veka.

1897. – Rodjen je srpski istoričar Vasa Čubrilović, najmladji učesnik atentata na austrugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1912. – Rodjen je srpski pisac Milorad Panić-Surep, čiju poeziju odlikuje lirizam, muzikalnost i kompoziciona koherentnost.

1922. – Umro je srpski general lužičkosrpskog porekla Pavle Jurišić Šturm, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, veoma zaslužan za blistave pobede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

1953. – Josip Broz postao je prvi predsednik Jugoslavije.

1957. – Umro je američki filmski glumac Hemfri Deforest Bogart, dobitnik Oskara 1951. za film “Afrička kraljica”, kojeg je tek posmrtni mit potvrdio kao jednu od najvećih glumačkih ličnosti u istoriji filma.

1969. – Lansiran je sovjetski “Sojuz 4”, dan kasnije “Sojuz 5”, da bi potom prvi put u orbiti oko Zemlje bila spojena dva vasionska broda s ljudskom posadom.

1977. – Umrla je američka književnica francuskog porekla Anais Nin, čiji su dnevnici remek delo samoanalize i zanimljivo svedočanstvo o modernoj boemiji.

1988. – Umro je ruski političar Georgij Maksimilijanovič Maljenkov, koji je 1953. na položaju premijera nasledio preminulog Josifa Staljina.

1992. – U okviru Vensovog plana za Krajinu, u Jugoslaviju je stigla prva grupa pripadnika UN. Kasnije je na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN rasporedjeno oko 19.000 “plavih šlemova” u Kninskoj krajini, Lici, Kordunu, Baniji, zapadnoj Slavoniji i u Sremsko-baranjskoj oblasti, ali to nije omelo agresiju Hrvatske na zapadnu Slavoniju 1. maja 1995. i na Kninsku krajinu, Liku, Kordun i Baniju 4. avgusta 1995.

Danas je prvi dan Nove godine prema Julijanskom kalendaru, kojeg se pridržavaju srpska, ruska, gruzinska i nekoliko malih pravoslavnih crkava, četiri stare patrijaršije [vaseljenska, jerusalimska, antiohijska i aleksandrijska] i svi svetogorski manastiri. Posle Drugog svetskog rata komunistički režim je sprečavao proslavljanje Nove godine prema Julijanskom kalendaru, u narodu poznate kao Srpska nova godina, a bilo je uobičajeno da milicija naredjuje zatvaranje restorana pre ponoći. Kod nas se tek od devedesetih godina 20. veka Srpska nova godina javno proslavlja. U noći izmedju 13. i 14. januara kod Srba je običaj da se u krugu porodice i prijatelja dočekuje Nova godina i na trpezu se iznosi od Božića sačuvana glava pečenice i plećka, pola česnice, božićna sveća i slama.
ina i na trpezu se iznosi od Božića sačuvana glava pečenice i plećka, pola česnice, božićna sveća i slama.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…