347. – Rođen je romejski car Flavije Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, koji je obnovio celovito Rimsko carstvo i upravljao kao njegov poslednji vladar.

1503. – Rođen je italijanski slikar Đirolamo Frančesko Marija Macola, poznat kao Parmiđanino.

1569. – U Engleskoj je, pod patronatom kraljice Elizabet I, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija.

1735. – Umro je crnogorski vladika Danilo I Petrović, osnivač dinastije Petrović, tokom čije je vladavine na Badnji dan 1702. izvedeno istrebljenje poturica, koje je Petar II Petrović Njegoš opevao u “Gorskom vijencu”.

1811. – Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva [ministarstva]. Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

1848. – Umro je je srpski pisac Sima Milutinović Sarajlija, preteča srpskih romantičara i autor dela nacionalno-romantičarske egzaltacije.

1886. – U Njujorku je počeo prvi šahovski meč za prvaka sveta izmedju Vilhelma Štajnica i Johana Cukertorta, koji je dobio Štajnic rezultatom 10:5, uz pet remija.

1922. – Prvi pacijent izlečen insulinom od šećerne bolesti postao je 14-godišnji Kanađanin Lenard Tompson.

1928. – Umro je engleski pisac Tomas Hardi, koji je prvi u engleskoj literaturi stvorio tzv. pokrajinski roman i pripovetku.

1962. – Snežna lavina zbrisala je u peruanskim Andima selo Huaskaran i usmrtila više od 3.000 ljudi.

1995. – Turski dnevnik “Sabah” zatražio je od vođe bosanskih muslimana Alije Izetbegovića da se izjasni je li za diktatorsku ili demokratsku državu i zatražio objašnjenje o sudbini 350 miliona dolara s računa otvorenog u Švajcarskoj, s kojeg su on i članovi njegove porodice podizali novac. Pisanje lista izazvalo je veliku buru, ali odgovori nikad nisu dati.

1998. – Jedan islamski terorista ubio je najmanje 22 šiitska muslimanska vernika tokom molitve u džamiji u pakistanskom gradu Lahor. ki terorista ubio je najmanje 22 šiitska muslimanska vernika tokom molitve u džamiji u pakistanskom gradu Lahor. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…