Vlada Srbije razrešila je dužnosti zamenika ministra za kapitalne investicije Rajka Koricu, a na njegovo mesto postavila je Milana Miljevića, objavljeno je u najnovijem “Službenom glasniku Republike Srbije”. Vladimir Ilić razrešen je dužnosti pomoćnika ministra za kapitalne investicije – Sektor za urbanizam, a na njegovo mesto postavljen je profesor Miodrag Ralević.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Božić – praznik rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik i izvor za sve praznike hrišćanske crkve. Prvi put od 1992. godine Nacionalna televizija direktno prenosi Božićnu službu iz Pećke patrijaršije. Svečanu liturgiju služiće Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle. Direktan prenos Božićne liturgije počeo je u osam časova na Prvom programu Nacionalne televizije. Božićnoj litirgiji prisustvuje i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

“Dok se u svetu proklamuje sloboda, našoj braći na Kosovu i Metohiji oduzima se čak i pravo na život… Našoj braći na raspetom Kosovu i Metohiji razoreni su domovi, spaljena ognjista, porušeni vekovni hramovi, grobovi prekopani. Na zemlji koju smo krvlju platili, oni nemaju pravo da žive”,navodi u Božicnoj poslanici njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle.

U manastiru Banjska kod Kosovske Mitrovice danas će prvi put, posle 520 godina, ponovo biti obavljeno svečano unošnje i paljenje badnjaka, najavio je Tanjugu iguman tog manastira, otac Simeon Vilovski. On je podsetio da se monaško bratstvo letos vratilo u taj manastir i dodao da će zahvaljuući tome biti organizovana proslava Badnjeg dana, uoči rođenja Hristovog, na kojima se očekuje prisustvo velikog broja vernika iz Banjske i okolnih srpskih sela.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je današnjem Blicu da je zbog uvođenja poreza na dodatnu vrednost [PDV] pojeftinilo oko 85 odsto proizvoda i usluga, dok je pet odsto ostalo na istom nivou, a 10 odsto poskupelo, tako da PDV neće izazvati inflatorni udar. “Neke cene su više, neke niže, ali ukupan efekat biće manje – više neutralan. Potrebno je oko tri meseca za uhodavanje sistema PDV, a najmanje šest meseci da nestanu svi problemi u primeni”, rekao je Dinkić.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij II čestitao je pravoslavnim vernicima predstojeći Božcih, uz ocenu da “Crkva Hristova u burnim stihijama mora života služi kao sigurna luka”. U Božićnoj poslanici patrijarh je istakao da protekla godina nije bila laka za zemlju, jer su teroristi, “gazeći u svom bezbožnom ludilu sve što je sveto”, podigli ruku na decu u Beslanu.

Više svetskih lidera koji su učestvovali na medjunarodnom skupu donatora u Džakarti posetiće Šri Lanku, koja je, posle Indonezije, pretrpela najteže posledice od cunamija. Generalni sekretar UN Kofi Anan, južnokorejski premijer Li Hae-ćan i američki državni sekretar Kolin Pauel se očekuju danas u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke. Za Anana i Pauela se najavljuje da će odvojeno posetiti neka područja najteže pogođena cunamijem.

i Pauela se najavljuje da će odvojeno posetiti neka područja najteže pogođena cunamijem.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…