Da li će i u kojoj meri 2005. godina zaista i biti godina evropske integracije Srbije i Crne Gore, u najvećoj meri zavisi od nas samih, izjavio je predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović. “Uveren sam da će SCG u punoj meri iskoristiti šansu i da će u ostvarenju svog strateškog cilja načiniti pomak, kao i da će nam na kraju 2005. godine evropske i evroatlantske strukture biti značajno bliže”, rekao je predsednik Marović u intervjuu beogradskom nedeljniku NIN.

Portparol evropskog komesara Havijera Solane Kristina Galjak izjavila je da Evropska unija očekuje da Srbija i Crna Gora stvore sve preduslove kako bi u martu 2005, dobile pozitivnu Studiju o izvodljivosti. Portparol Galjak je, u intervjuu za podgorički dnevnik “Dan”, rekla da EU očekuje da državna zajednica u narednoj godini nastavi politiku pridruživanja Uniji.

Više hiljada Beograđana dočekalo je Novu 2005. godinu na četiri gradska trga uz posebno osmišljen muzički program pod naslovom “Beograd – peti element” i raskošni vatromet tačno u ponoć. Na četiri muzičke scene, na Terazijama, Slaviji, Trgu Nikole Pašića i Trgu Republike čiji su simboli, prema zamisli organizatora, vatra, voda, vazduh i zemlja, nastupili su domaći i strani izvođači.

U Ginekološko-akušerskoj klinici u ulici Narodnog fronta, tri minuta posle ponoći, rođen je dečak, prva beogradska beba u 2005. godini. Četrdeset minuta posle ponoći Ginekološku kliniku i prvorodjenu bebu posetili su predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik gradonačelnika Radmila Hrustanović i gradski menadžer Bojan Stanojević.

Na pumpama “Jugopetrola” i “Naftagas prometa”], gorivo će od danas, zavisno od vrste, biti jeftinije od 0,9 do 1,2 dinara. Naftni derivati, na pumpama Naftne industrije Srbije, pojeftiniće u proseku za oko dva odsto zbog uvođenja Poreza na dodatu vrednost. Prema najavama iz NIS-a, nova cena benzina MB-91 biće 60,70 dinara, motornog benzina MB-95, 62,80, benzina MB-98, 68,70, motornog benzina BMB-95, 62,80 dinara , dok će cena dizel goriva D-1 biti 52,40, a D-2, 51,60 dinara.

U Srbiji se od danas primenjuje Porez na dodatu vrednost [PDV], umesto dosadašnjeg poreza na promet. Primenom PDV-a ni jedan proizvod i usluga neće biti oslobodjeni plaćanja tog novog oblika poreza koji će se obračunavati po opštoj stopi od 18 odsto i posebnoj od osam odsto. Dosadašnji porez na promet se obračunavao po stopi od 20 odsto, a neke osnovne životne namirnice su bile oslobodjene tog poreza.

Doček Nove godine je u svetskim prestonicama i većim gradovima obeležen i odavanjem pošte tragično stradalim, 125.000 žrtava, u talasu cunamija u jugoistočnoj Aziji i umesto vatrometa paljene su sveće u pomen stradalima. Na njujorškom Tajm skveru, nekoliko stotina hiljada okupljenih minutom ćutanja je odalo poštu poginulima u katastrofalnom zemljotresu i talasu cunamija koji je prošle nedelje pogodio južne obale Azije. Nekoliko sekundi pre ponoći, pojavila se ogromna kristalna kugla koja simbolizuje prelaz iz stare u novu godinu, da bi potom krenuo vatromet i tri tone konfeta koje su bačene sa okolnih krovova zgrada. Tradicionalna proslava na Tajm skveru ove godine je organizovana po jubilarni, stoti put.

U bombaškom napadu na patrolu Iračke nacionalne garde južno od u Mamudije, 40 kilometara od Bagdada, jedan pripadnik garde je poginuo, a šestorica su ranjena, saopštili su predstavnici Garde. Bomba je rano jutros eksplodirala i u gradu Jusifija, južno og Bagdada, i pri tom ranila nekoliko pripadnika Nacionalne garde koji su bili u patroli, saopštila je policija.

Na severu indonežanskog ostrava Sumatra gde je oko 100.000 ljudi u nedelju izgubilo život u cunamiju koji je izazvao snažan zemljotres u moru, došlo je do ponovnih jakih potresa, javili su seizmolozi. “U petak uveče došlo je do niza jakih potresa tla od 5,3; 5,2 i pet stepeni Rihterove skale, izjavili su za AFP predstavnici Geofizičke opservatorije u DŽakarti.

skale, izjavili su za AFP predstavnici Geofizičke opservatorije u DŽakarti.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…