1825. – Umro je francuski slikar Žak Luj David, osnivač i glavni predstavnik klasicizma, član Konventa i dvorski slikar Napoleona I. Radio je istorijske kompozicije i portrete. Vaspitavan na antičkim uzorima, negovao je virtuozan crtež, a portretima je postigao vanrednu neposrednost izraza. Dela: “Zakletva Horacija”, “Napoleonovo krunisanje”, “Porodica Žerar”, “Ubijeni Mara”, “Gospodja Rekamje”.

1835. – Umro je srpski guslar i pesnik Filip Višnjić, “Homer srpske epske književnosti”. Slep od osme godine, taj Srbin iz Bosne rano je počeo da uz gusle stvara prelepe pesme o borbama za oslobođenje od Turaka, krstareći balkanskim krajevima od Temišvara do Skadra, od Banja Luke do Smedereva. Priključio se 1809. Prvom srpskom ustanku i postao “pesnik bune”.

1890. – Vojska SAD je kod “Ranjenog kolena” u Južnoj Dakoti masakrirala više od 200 Indijanaca iz plemena Sijuks, među njima mnoštvo dece i žena.

1914. – Počela je bitka kod Sarikamisa u Prvom svetskom ratu u kojoj je ruska vojska, iako brojčano slabija, nanela težak poraz turskoj armiji – Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

1920. – Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca zabranila je Obznanom Komunističku partiju Jugoslavije, prokomunističke sindikate i Savez komunističke omladine Jugoslavije. Na izborima održanim ranije 1920. komunisti su osvojili 58 mandata u Parlamentu i bili treća politička stranka u zemlji.

1921. – Rođen je srpski pisac Dobrosav Ćosić, poznat kao Dobrica Ćosić.

1926. – Umro je austrijski pisac Rajner Marija Rilke. Dela: zbirke “Nove pesme”, “Devinske elegije”, “Soneti Orfeju”, “Melodija o ljubavi i smrti”, “Knjiga časova”, “Pesma o ljubavi i smrti korneta Kristofa Rilkea”, “Knjiga slika”, “Časlovac”, roman “Zapisi Maltea Lauridsa Brigea”.

1940. – Nemačko vazduhoplovstvo izvelo je najteže bombardovanje Londona u Drugom svetskom ratu, koje je britanskoj prestonici nanelo najveća razaranja od “velikog požara” 1666. kada su uništene četiri petine grada.

1941. – Italijanski fašistički diktator Benito Musolini je u pismu vođi nacističke Nemačke Adolfu Hitleru u Drugom svetskom ratu naglasio da pre proleća, prema zajedničkom planu i uz angažovanje italijanskih i nemačkih snaga, moraju da budu likvidirana žarišta ustanka u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

1942. – U Bihaću je u Drugom svetskom ratu osnovan Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije. Posle oslobođenja ta organizacija je često menjala ime – Narodna omladina Jugoslavije, Savez omladine Jugoslavije, Savez Socijalističke omladine Jugoslavije. Raspala se 1991. posle otcepljenja četiri jugoslovenske republike.

1984. – Umro je srpski pisac Gvido Tartalja, kojeg su pojedini književni kritičari nazvali “Zmaj savremene književnosti za decu”. Objavio je više od 30 knjiga a na mnoge njegove pesme komponovana je muzika za dečje horove. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

1989. – Parlament Čehoslovačke izabrao je za šefa države češkog pisca Vaclava Havela, dugogodišnjeg disidenta pod komunističkim režimom, koji je kao “državni neprijatelj” proveo pet godina u zatvoru. On je nasledio Gustava Husaka koji je prethodno pod pritiskom javnosti podneo ostavku.

1992. – Skupština Savezne Republike Jugoslavije izglasala je nepoverenje prvoj Vladi SRJ Milana Panića, koja je zapala u krizu mesec dana pre toga kad je iz nje istupilo troje ministara iz Srbije. Za vršioca dužnosti premijera imenovan je potpredsednik Vlade Radoje Kontić.

1993. – Vatikan i Izrael su, posle 2000 godina uglavnom neprijateljskih odnosa rimokatoličke crkve i Jevreja, usvojili dokument o medjusobnom priznanju Svete stolice i jevrejske države.
rimokatoličke crkve i Jevreja, usvojili dokument o medjusobnom priznanju Svete stolice i jevrejske države.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…