Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić demantovao je tvrdnje predstavnika vlasti da je s američkom firmom “Meridijan homs” [ Meridian Homes ] sklopljen samo predugovor o ustupanju poslovne zgrada Vojske Srbije i Crne Gore u centru Beograda u zamenu za izgradnju vojnih stanova u naselju Bežanijska kosa.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izrazio je sinoć očekivanje da će Studija o izvodljivosti o priključenju Evropskoj uniji biti potpisana u prvom kvartalu iduće godine. Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Labus je rekao da je jedini uslov za dobijanje pozitivne ocene o toj studiji “puna saradnja sa Haškim tribunalom”, ali i da pored toga očekuje da će ona biti potpisana u prvom kvartalu 2005.

Dejtonski sporazum ne može niko pojedinačno da ruši, pa ni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun, izjavio je sinoć predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami, istakavši da se time stvaraju problemi i za Državnu zajednicu. Komentarišući mere koje je visoki međunarodni predstavnik preduzeo u Republici Srpskoj, Šami je ocenio da je time stvoren problem pre svega za državnu zajednicu SCG, kao pravnu naslednicu Savezne Republike Jugoslavije, koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Srpski ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da mere koje je visoki predstavnik Pedi Ešdaun preduzeo prethodnih dana prema Republici Srpskoj ne samo da su nedemokratske, nego su i apsolutno štetne i potpuno neracionalne. “Iz tih mera će nastati posledice koje nikome nikakvo dobro neće doneti”, kazao je Lončar Tanjugu i naglasio da se od Ešdauna očekivalo da potpomogne procese koji vode u napredak i stabilizaciju kako Federacije BiH i same RS tako i šire u regionu.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim srpskim porodicama danas će biti proslavljen Nikoljdan, praznik posvećen Svetom Nikoli. Patrijarh srpski Pavle služiće tim povodom u Nikolajevskoj crkvi u Zemunu.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, nastavlja se sutra u Specijalnom sudu u Beogradu, svedočenjem više osoba, koje su se u trenutku atentata nalazile u blizini dvorišta Vlade Srbije. Sudsko veće je sredinom novembra, kada je proces prekinut, odlučilo da se sem ovih svedoka u nastavku suđenja ispitaju bivši potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović, bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, bivši zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Milorad Bracanović, kao i pomoćnik načelnika RDB Zoran Mijatović.

Delegacija Narodne kancelarije predsednika Srbije obišla je danas, drugi put za mesec i po dana, Srbe u kosovskom Pomoravlju i improvizovanu srpsku školu u selu Strezovcu kod Kosovske Kamenice, u kome živi 140 Srba okruženih albanskim stanovništvom. Direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas izjavio je tom prilikom Tanjugu da će ta novoosnovana institucija organizovati izgradnju škole za srpsku u Strezovcu, kao i da će osposobiti dve prostorije za ambulantu koja takođe ne postoji u tom selu.

Energetske prilike u narednoj godini u Srbiji biće sigurno bolje nego što su bile ove godine, a snabdevanje strujom i drugim energentima pouzdanije, najavio je ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov. Istakavši da će Elektroprivreda i Naftna industrija Srbije izaći na jedinstveno tržište Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope, koja se ubrzano formira, Naumov je najavio da će tržišna komponenta u tom sektoru početi da dominira i u našim prilikama.

Novim zakonom o slobodnim zonama Srbije, koji bi u Skupštini trebalo da se nađe u martu naredne godine, poslovanje u tim zonama biće izuzeto od plaćanja poreza na dodatu vrednost [PDV], najavljeno je iz Privredne komore Srbije [PKS]. Predsednik Grupacije slobodnih zona Srbije u PKS Minče Krstić, rekao je da je Nacrtom zakona predviđeno ubrzavanje carinske procedure, donošenje poreskih olakšica domaćim i inostranim ulagačima, kao i rešavanje pitanja gradnje u slobodnim zonama.

e pitanja gradnje u slobodnim zonama.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…