Dogodilo se na današnji dan – 6. decembar

>>>1421 – Rodjen je engleski kralj Henri VI, poslednji monarh iz dinastije Lankaster, koji je nasledio krunu 1422, kada je imao samo osam meseci. Svrgnut je u dinastičkim borbama [“Rat dveju ruža”] i ubijen je u maju 1471. u londonskom zatvoru Tauer.

>>>1492 – Kristofer Kolumbo je otkrio ostrvo Hispanjola, sada podeljeno izmedju Haitija i Dominikanske Republike.

>>>1877 – Američki pronalač Tomas Edison je u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pesmu “Mary had a Little Lamb”.

>>>1917 – Finski parlament je u Helsinkiju proglasio nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija.

>>>1941 – U Bici za Moskvu počela je protivofanziva Crvene armije protiv Nemaca koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Do kraja februara 1942. nemačke trupe pomerene su na 200 kilometara od Moskve.

>>>1978 – Španci su na referendumu izglasali novi ustav, prema kojem je Španija definisana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokratijom.

>>>1988 – Umro je Roj Orbison, jedna od najvećih zvezda američke pop i kantri muzike, autor hitova “Only the Lonely”, “Pretty Woman”, “Running Scared”.

>>>1989 – Slobodan Milošević proglašen je na sednici Skupštine Srbije za predsednika Predsedništva Srbije, posle referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

>>>1989 – U najgorem masovnom ubistvu u istoriji Kanade, ubica je usmrtio 14 studentkinja i ranio još 13 osoba na Univerzitetu u Montrealu i potom se ubio.

>>>2000 – Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu objavio je analizu prema kojoj 60 procenata stanovnika u Srbiji spada u kategoriju siromašnih, dok bogata elita čini pet odsto populacije.

>>>2001 – Predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin podneo je ostavku, a za novog predsednika izabrana je Nataša Mićić. redsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin podneo je ostavku, a za novog predsednika izabrana je Nataša Mićić. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…